Bilgi teknolojileri çağında veri oldukça önemli bir yere sahiptir. Verilerin her geçen gün veri yığınlarına dönüştüğü bir ortamda depolama araçlarının da önemi artıyor. Dijital ürünlerin vazgeçilmezi haline gelen, boyutlarının çok daha kompakt ve kolay taşınabilir hale geldiği SSD diskleri günümüzde öne çıkan ürünler arasında yer alıyor.
Taşınabilir SSD Çözümleri için : https://www.longlinememory.com/portable-tasinabilir-ssd/
SSD Nedir?
SSD (Solid State Drive – Katı Hal Sürücüsü), verileri depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden yararlanan sürücülere denir. Veri yoğunluğu ve hızlı dönüşün oldukça önemli olduğu günümüzde SSD teknolojisi bu ihtiyaçlara cevap verebiliyor.
Artık veride depolama alanı olarak da kullanılan diskler SSD modellerinden seçiliyor. Sıradan hard disk ürünlerine göre neredeyse 100 kat daha hızlı çalışabilen elektrik depolama birimleri olan SSD’ler artık çok daha fazla kullanılıyor.
SSD Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Hız
SSD’lerin en büyük avantajı hızı. Geleneksel sabit disk sürücülerine göre SSD’li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı bir şekilde açar. İşletim sisteminin hazır olma sürecini kısaltıyor. Bilgisayarınızı açtıktan çok kısa bir süre sonra kullanıma hazır hale gelmesi mümkün oluyor. SSD’nin kullanıldığı bilgisayarlarda programların ve oyunlar çok kısa sürede açılabiliyor ve hızlı bir şekilde yüklenebiliyor.
Veriye Çok Hızlı Erişim
Plakalı sabit sürücülerden farklı olarak SSD disklerde veriye ulaşım oldukça hızlıdır. Pek çok farklı noktada bulunan verilere çok hızlı erişim sağlanabilir. İşletim sistemleri dahil pek çok uygulama düşük gecikmeli okuma ve arama zamanları sayesinde geleneksel disklerden çok daha hızlı açılır. SSD’lerde ortalama erişim zamanı 0,1m.s’nin altındadır.
Hızlı Okuma ve Yazma Kapasitesi
SSD’lerde hard diskler gibi mekanik parça yer almadığından gecikme oranı düşüktür. SSD’lerde rastgele okuma ve yazma hızı oldukça yüksektir. 500 MB/SN değerini geçen okuma ve yazma hızı vardır. Çünkü veriler elektriksel olarak depolanacak adrese direkt olarak iletilir.
SSD’ler hareketli parçalara sahip olmadığından geleneksel sabit disk sürücüler gibi aniden bozulma olasılıkları daha düşüktür. SSD’lerin belirli bir yazma kapasitesi bulunuyor ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılamaz hale gelirler. SSD’lerden veri kurtarmak ise oldukça zordur.
Verileri Ömür Boyu Saklayabilme İmkânı
SSD’lerin tahmini ömrü 2 milyon saattir. Bu zaman dilimi 230 yıla denk gelir. Geleneksel sabit diskler en fazla 10 yıla kadar dayanabilirken SSD’ler ile veriler ömür boyu saklanabilir.
Yüksek Güvenirlik
SSD diskler nem, ısı ve basınç geleneksel sabit disklerin çalışmasını engelleyen pek çok durumda SSD diskler çalışmaya devam edebilir.
Daha Az Güç Tüketimi
SSD’ler sessiz çalışır ve daha az güç tüketir. Daha az güç tüketmesi nedeniyle ısı sorunu da yaşanmamaktadır. SSD’ler mekanik har disklere göre sarsıntılara karşı daha güvenlidir. Sarsıntı sırasında, içerisinde mekanik aksan bulunmadığı için bozulma olasılığı oldukça düşüktür.