SSD depolama birimleri gün geçtikçe lüks donanımlar olmaktan çıkarak ihtiyaç halini almaya başladı. Çoğu kullanıcı yeni bilgisayar satın alırken bilgisayarın SSD biriminin olup olmadığına göre karar veriyor. SSD’lerin, HDD’lerin yerini almaya başladığı günümüzde PCIe son zamanlarda yükselişe geçen yeni depolama seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.
PCIe SSD Nedir?
PCIe SSD depolama, sunucu ve bilgisayarlardaki depolama sistemlerine bir alternatif olarak üretilmiştir. PCIe SSD (PCIe katı hal sürücüsü) bilgisayarın çevre birimine bağlanan yüksek hızlı genişleme kartıdır. Peripheral Component Interconnect Express’in kısaltması olan PCIe ise ekran kartının takıldığı genişleme yuvasıdır.
PCIe, grafik kartlarındaki verilerin iletilmesini sağlar. PCIe SSD ise takıldığı anakarta ek depolama alanı açar. Noktadan noktaya (point-to-point) iletim sağladığı için veri aktarımı hızlıdır. PCIe teknolojisi ile düşük güç tüketimi ve sistem belleğinin daha verimli kullanılması söz konusudur.
PCIe SSD ve SATA SSD Arasındaki Farklar
PCIe SSD’ler, SATA veya SAS bağlantılı SSD’lerden çok daha hızlıdır. SSD başına PCIe şeritlerinin sayısı veri aktarım hızını belirler. PCIe 3.0 spesifikasyonuna dayanan 16 şeritli bir aygıt, saniyede yaklaşık 32 gigabayt veri aktarımı yapabilir. Buna karşılık, SATA III bağlantılı SSD’ler saniyede yaklaşık 600 MB aktarım hızına ulaşabilmektedir.
PCIe SSD’ler standart SATA III SSD’lere göre çok daha yüksek okuma ve yazma değerlerine sahiptir. PCIe, düşük gecikme süresi, çevrimiçi veri işleme ve depolama gibi ağır işlemlerde daha hızlı yanıt süresi sunmaktadır.
Yoğun dosya aktarımlarında maksimum performans elde etmek amacıyla PCIe tercih edilebilir.
Günümüzde PCIe SSD modeli, SATA III SSD modelinden daha yüksek fiyata satılmaktadır. Standart SSD’lerin depolama/fiyat oranı konusunda HDD’lerle yarışamadığı günümüzde PCIe SSD’lerin fiyatı ihtiyacı olmayanlar için lüks kaçabilmektedir.
PCIe SSD genellikle büyük miktarda ve yoğun veri transfer edenler tarafından tercih edilmektedir. Eğer ağır sunucu yazılımlarla çalışıyor ve büyük miktar veri transferi yapıyorsanız, PCIe SSD’ler işinizi ciddi anlamda hızlandırmaktadır. Ayrıcı, PCIe SSD’lerin PCIe slotlarını kullandığını hatırlatmakta fayda var. Anakartta yeterli PCIe slotu olduğundan emin olarak PCIe SSD alınması gerekir.