Teknolojik aygıtların en önemli bileşenlerinden biri olan RAM, günümüz teknolojisinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bilgilerin geçici depolama alanı olan RAM’de zamanla performans düşüklüğü olabilir. Bu durumda RAM’i yükselterek sistem performansını artırabilirsiniz.
RAM Nedir?
RAM (Random Access Memory) Türkçede Rasgele Erişim Bellek olarak bilinmektedir. RAM, bilgisayarlardaki bilgilerin geçici olarak saklandığı alandır. RAM’de toplanan veriler geçicidir ve bilgisayar kapanınca silinir. Bilgisayar açıldığında RAM yeniden aktif hale gelir ve kullanılan bilgiler yeniden RAM’de depolanır. Bu işlem 0,1 milisaniyeden daha kısa zamanda gerçekleştirilir. Dahili depolama birimlerinde ise işlem hızı 10 milisaniye civarındadır.
Bilgisayarda RAM Yükseltmek
Bilgisayar sistemine fazladan RAM eklemek sistemin güçlenmesi açısından yapılabilecek en kolay ve erişilebilir yükseltmelerden biridir. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için RAM yükseltmek üst düzey bilgiye gerek kalmadan yapılabilecek bir işlemdir.
Bilgisayara RAM eklemek, düşük performanslı bilgisayarlarda gözle görülür bir performans artışı sağlar. Bilgisayarın aktif kullanımına bağlı olarak RAM yükseltme ile daha verimli bir bilgisayar performansı elde edilebilir.
Bilgisayarda RAM yükseltme işleminde öncelikle bilgisayarınız için kaç GB RAM’e ihtiyacınız olduğunu tespit etmek gerekir. Sadece iş için kullandığınız bilgisayar için 4 GB RAM yeterlidir. Ancak oyun oynuyorsanız ya da yüksek performans gerektiren uygulamalar kullanıyorsanız en az 16 GB RAM gerekiyor.
RAM Türleri
DDR1 RAM: En eski nesildir. 200-400 Mhz hızından çalışır.
DDR2 RAM: DDR2 RAM en çok kullanılan cihazlardan biri olmuştur. DDR2 RAM, 400-1066 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir. Yeni nesil bilgisayarlarda pek rastlanmaz.
DDR3 RAM: DDR3 günümüzde kullanılan RAM türüdür. 800-1860 Mhz arasında çalışma hızı vardır. Günümüzde DDR4 yaygın olarak kullanılmasına rağmen, DDR3 RAM standardını kullanan birçok bilgisayar mevcuttur.
DDR4 RAM: Piyasada bulunan en gelişmiş RAM versiyonudur. 2133-3200 Mhz hızında çalışır.
DDR5: 5200 Mhz hızına kadar çıkabilen RAM türüdür.
Şunu da belirtmek gerekiyor; RAM miktarını ne kadar yükseltirsek sistemin performansı daha yüksek olur diye düşünmek doğru değildir. RAM depolama alanı sağlar. Sistem performansını yükselmesi için işlemci, ekran kartı ve anakart modeli de önemlidir.