Günlük hayatınıza ve işinize kolaylık katan bilgisayarlarınız birçok nedenden dolayı sorun çıkarabilir. Özellikle yazılımsal ve donanımsal hatalarla kullanım şeklinize bağlı olarak sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri olan G/Ç hatasını açmak gerekirse giriş -çıkış olarak adlandırabiliriz.
G/Ç hatası genel olarak harici ve dahili HD ve SD kartlar olmak üzere birden farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. G/Ç hatası çoğunlukla bilgisayarı kullanırken karşınıza çıkan bir sorundur. Özellikle kullanıcı hata mesajı gönderip, cihaza veri okuma ve yazma talebinde bulunduğunda G/Ç hatası alır. Bazı durumlarda bilgisayarınıza bağladığınız bir harici depolama aygıtını açarken de aynı G/Ç hatası ile karşılaşabilirsiniz.
Windows bu tarz aygıt hataları için farklı ve kolay çözüm önerileri sunar. Dizüstü ve masaüstü tüm PC modellerinde aygıt hatalarını aynı yollardan çözebilirsiniz.
G/Ç Aygıt Hatası Çözüm Yolları
G/Ç hatasını birden farklı nedenden dolayı alıyor olabilirsiniz. Bu nedenle aldığınız hataya göre en uygun yöntemi aşağıdan seçerek, kolayca çözüme ulaşabilirsiniz.
Bağlantı Noktasını Kontrol Edin
Bir G/Ç aygıt hatası aldığınızda öncelikle ilgili bağlantı kablosunu kontrol etmeyi deneyin. Yanlış ya da tam takılmamış bir kablo G/Ç hatasına neden olabilir. Daha sonra USB kısmını denetleyerek temassızlık problemini teyit edebilirsiniz. Farklı bir USB girişinde kabloyu deneyerek sorunun kaynağını bulabilirsiniz. Aynı hata devam ediyorsa, kablodan emin olmak için farklı cihazlarda denemenizde fayda var.
Sürücü Harfini Değiştirin
G/Ç aygıt hatası ile karşılaştığınızda Windows tuşu + X kombinasyonunu tuşlayabilirsiniz. Açılan menüde yer alan “Bilgisayar yönetimi“ sayfasını açın. Buradan depolama seçeneğini genişletin ve “Disk yönetimi” sayfasını açın. Karşınıza çıkan aygıt adına sağ tıklayarak, açılan menüden “Sürücü harfi ve yolu değiştir” seçeneğini aktif hale getirin. Daha sonra “Değiştir” diyerek, farklı bir sürücü harfi girin. Aygıtı yeniden bilgisayara bağlayarak sorunu kontrol edebilirsiniz.
Aygıt Sürücüsünü Güncelleyin
Windows tuşu + X kombinasyonunu girerek işleme başlayabilirsiniz. Karşınıza çıkan menü üzerinden “Aygıt yöneticisini” açın. Buradan “Disk sürücüleri” seçeneğini genişletmeyi seçebilirsiniz. Karşınıza hata veren sürücü çıkacaktır. Sağa tıklayarak “Sürücüyü güncelleştir” seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra “Sürücüleri otomatik ara” kısmına tıklayarak, çıkan ekranları onaylayabilirsiniz.
Aygıtınızla ilgili bir güncelleme varsa kısa sürede işlem tamamlanacaktır. Aygıt bağlantısını kesip tekrar bilgisayarınıza takarak sorunu denetleyebilirsiniz.