Bilgisayarlara ait bazı parçalar kolayca bozulup arıza sorunları yaratabilir. Özellikle RAM gibi kolay bozulabilen parçalar birçok yöntemle fark edilebilir. Hızlı ve kolay bir şekilde değiştirilebilen bir yapıya sahip olduğu için bozuk parçanın yerine yenisini takabilirsiniz.
Bilgisayarınızdaki RAM sorunlarını anlayabilmeniz için karşınıza birçok işaret çıkar. Özellikle, bilgisayarınızda durduk yere çıkan mavi ekran hataları ile karşılaşıyorsanız aklınıza ilk gelen şey, RAM’in bozukluğu olmalıdır. Bunun yanı sıra, bilgisayarın hiç açılmaması ve kilitlenmesi gibi sorunlar da RAM bozukluğunu işaret eder.
Bozuk RAM’i kolay ve etkin bir şekilde tespit edebilmeniz için izleyebileceğiniz birkaç yöntem vardır. Aşağıdaki yöntemleri takip ederek bozuk RAM’i kolayca fark edebilirsiniz.
Performans Düşüklüğü
Birçok kullanıcı, bilgisayarında olağan dışı bir sorunla karşılaştığında bozuk bir parça olup olmadığını kontrol eder. Söz konusu RAM olduğunda bilgisayarınızın açılış hızı dikkatinizi çekebilir. Bilgisayarınızı açarken her şey normal bir şekilde başlayabilir. Ancak kullanımınıza bağlı olarak bilgisayarınızın yavaşladığını görebilirsiniz. Bu sorun çoğunlukla RAM kaynaklı olsa da bazı durumlarda CPU’dan da gelebilir.
Ani Kilitlenmeler
Birçok PC kullanıcısı ani bir kilitlenme sorunu yaşadığında RAM ’inin bozulduğunu ya da bozulmaya yakın olduğunu düşünür. Bu durumu kesin olarak doğrulayabilmeniz için izlemeniz gereken bazı yöntemler vardır. RAM’den şüpheleniyorsanız öncelikle kilitlenmeler arasında bir tutarlılık olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Bu kilitlenmeler arasında tutarlılık yoksa RAM’in bozulduğundan emin olabilirsiniz.
Hatalı RAM Miktarı
Bilgisayarınızı kontrol ederek RAM sorunlarını kolayca fark edebilirsiniz. Bilgisayarınızın Denetim Masası> Sistem ekranlarını açarak burada yüklü olan önemli verileri inceleyebilirsiniz. Burada RAM miktarını da kolayca görebilirsiniz. Yüklü bellek ekranı karşısında yer alan miktar, bilgisayarınızdaki mevcut RAM değerlerinden düşükse bir sorunun varlığından bahsetmek mümkündür.
Bozuk Veri Dosyaları
Bilgisayarınızda rutin olarak kullandığınız bazı dosyaların aniden bozulduğunu ya da çalışmadığını görmüş olabilirsiniz. Bazı durumlarda ani dosya bozulmaları sürekli bir hal alabilir. Bilgisayarınız bozuk dosya sorununu düzenli hale getirdiyse RAM’inizin bozuk olduğunu tespit etmişsiniz demektir. Bu durum, giderek arttığında sistemleriniz bir gün hiç açılmayabilir. Bu nedenle, RAM sorunları baş gösterdiğinde verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.