Bilgisayarınızda yer alan her donanım önemli bir parça görevi görür. Özellikle bilgisayarın hafıza konumunda olan parçalar korunması gerekenler arasında yer alır. Dual Channel de bilgisayar için önem arz eden belleklerden biridir. Dual Channel aynı zamanda çift kanal bellek adıyla da bilinir. Gelişmiş bellek teknolojisi Dual Channel farkı ile karşınıza çıkar.
Çoklu kanal bellek sistemi sayesinde veri aktarım hızını bir kat daha artırabilirsiniz. Dual Channel bellekten yararlanabilmeniz için bilgisayar işlemcisi bu mimariyi desteklemelidir. Kullanılan RAM’lerin çoklu kanal yapısına uygun gruplar şeklinde takılabilmesi için mimari olarak uygunluk sağlaması gerekir.
Sisteminizi hızlandırmak için Dual Channel bellek kullanımı etkin bir yöntem olabilir. Günümüzde kullanılan birçok işlemci çoklu kanal desteğine sahip olarak kullanıcıya sunulur.
Dual Channel belleğin aynı hız ve özellikleri gösterebilmesi için bazı şartlar önceden sağlanmalıdır. Dual Channel bellekleri aynı kanal üzerinde kullanılmadığında en düşük özellikleri sunan bellek hızı karşınıza çıkar.
Dual Channel Bellek Nasıl Çalışır?
RAM kullanımında tekli ve çoklu kanal bellekleri karşınıza çıkar. Dual Channel birbirine oldukça benzeyen iki belleğin çift kanal olarak çalıştığı bir sisteme sahiptir. Dual Channel bellek tekli sisteme kıyasla iki katı bant genişliği sunar.
Dual Channel bellek tipinin çalışabilmesi için bilgisayarın anakartı bu teknolojiyi desteklemelidir. Aynı zamanda, alacağınız belleklerin üzerinde yer alan kodlar da birbiri ile uyum içinde olmalıdır.
DDR2 ve sonrasında kullanılan bellek teknolojileri çoklu kanal desteği ile karşınıza çıkar. Çoklu kanal yöntemi sayesinde tüm veriler birçok kanala oldukça hızlı bir şekilde gönderilir.
Günümüzde kullanılan Dual Channel bellek çeşitleri farklı kanal seçeneklerine sahiptir. Genelde çoklu kanallar üç, dört, altı ve sekiz seçeneğinde oluşur. Altı ve sekiz kanallı seçenekleri sunucu sistemlerinde kullanabilirsiniz.
Dual Channel’e uyum sağlayan anakart bellek yuvaları çoklu kanallara uyum sağlayacak şekilde gruplara ayrılır. Bu sayede, anakart ile aradaki bağı kurarken kolayca takip edebilirsiniz. Birçok hız, kapasite ve yonga seçeneği ile karşınıza çıkan bellekleri ilgili yuvalara takmanız gerekir. Beklediğiniz hız ve performansı alabilmeniz için bu işlem önemli bir adımdır.