Her cihazda standart olarak yer alan RAM her şeyi kaydeden kısa süreli bellek şeklinde tanımlanır. Hızlı bir bileşen olarak bilinen RAM’ler cihaz açık olduğu sürece verileri depolayan kapandıktan sonra ise sıfırlanan bir birimdir. Geçici depolama alanı şeklinde ifade edilen RAM’ler farklı çeşitleri beraberinde getirir. İki ana RAM çeşidinden biri olan SRAM de sıklıkla kullanılan bir seçenektir. SRAM olarak adlandırılan RAM çeşidi aynı zamanda statik şeklinde de ifade edilir.
Cihazlarda geniş yer kaplayan SRAM ilk olarak 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu RAM çeşidinin isminde yer alan statik ibaresi kesintisiz bir güç akımı olmasından ileri gelir. Bunun yanı sıra statik RAM’ler de DRAM türü RAM’lerde olduğu gibi geçici depolama görevi üstlenir. SRAM belli açılardan DRAM’e kıyasla bazı avantajları beraberinde getirir. Bunların başında SRAM’in daha az güç tüketmesi ve çok hızlı olması yer alır.
SRAM’in diğer seçeneklere kıyasla dezavantajlı olduğu durum ise fiyat ve kapasite noktasındadır. Genel olarak SRAM maliyet açısından daha pahalı bir seçenektir. Bunun yanı sıra SRAM kapasite açısından beklenen düzeyde yer almamaktadır. SRAM’in avantaj ve dezavantajları göz önüne alındığında belli cihazlarda kullanıldığını söylemek mümkündür. Genel olarak SRAM dijital kameralarda, yazıcılarda ve yönlendiricilerde sıklıkla kullanılmaktadır.
SRAM ve SDRAM Farkı
SRAM ve SDRAM sıklıkla karıştırılan iki seçenekten biridir. SDR SDRAM adıyla da anılan bu seçenek ilk olarak 1993 yılında kullanıma sunulmuştur. Günümüzde de hala geçerliliğini koruyan DRAM alt kategorisinde yer alan bir RAM türüdür. Söz konusu SDRAM’in adındaki eş zamanlı ifadesi, bu RAM’İn eş zamanlı olarak çalışma sağlamasından ileri gelmektedir. Kendi saat döngüsünü işlemci saat döngüsüyle eşleyebilen SDRAM bu yönüyle SRAM’den farklıdır.
Genel anlamda SRAM hızlı bir veri akışı sağlar. Ancak SDRAM döngü eşleyebilen yapısı sayesinde veri transferi hızını dengelemektedir. Söz konusu denge ile birlikte SDRAM kullanıcıya çok daha iyi bir performans sunmaktadır. SRAM ile SDRAM’in kullanım alanları da değişiklik gösterir. SDRAM çoğunlukla bilgisayar belleği ve video oyun konsollarında geniş bir yer kaplar.
Satın almak için tıklayınız