Fiber optik sistem yeni nesil teknolojinin kullanıcıya sunduğu kolaylıklardan biri olarak karşınıza çıkar. Standart kablolardan farklı bir tasarım ve özelliğe sahip olan fiber optik kablolar tüm işlemleri ışıklar yoluyla gerçekleştirir. Fiber optik kablolar tasarım olarak cam bir yapıdan meydana gelir. Söz konusu cam yapının çevresinde koruma sağlayan birkaç katlı ek bir malzeme yer alır. Bu sayede fiber optik kablo ile yapılan veri alışverişlerinde kayıplar en aza indirilmiş olur.
Fiber optik kablolarda kullanılan malzemeler son derece sağlam olduğu için geleneksel kablolardan daha dayanıklı bir kullanım sunar. Aynı zamanda fiber optik kablo yapısı ile daha yüksek performans elde etmek mümkün hale gelir. Günümüzde yaygın bir hal alan fiber optik kablolar hızlı veri transferi ve internet kullanımı açısından çeşitli avantajlar sunar. Özellikle bina içi sistemlerde ve haberleşmeye alanında fiber optik kablo türü geniş bir yer kaplar.
Fiber Optik Kablo Nedir?
Fiber optik kablo en basit ifade ile içerisinde cam olan ve veriyi ışık aracılığıyla iletebilen bir sisteme sahiptir. Buna göre, fiber optik kablolar içerisinden geçen ışığa kolayca yön verebilecek düzeydedir. Günümüzde geniş bir yer kaplayan fiber optik kablolar 3 kısımdan meydana gelir. Bunlar; fiber optik kablolar çekirdek, cam kılıf ve plastik koruyucu şeklinde sıralanabilir.
Fiber Optik Kablo Ne İşe Yarar?
Fiber optik kablolar çoğunlukla iletişim ve internet alanında kullanılan bir türdür. Veri alışverişinin daha hızlı olmasını gerektiren sektörlerde fiber optik kabloları sıklıkla görebilirsiniz. Aradığınız sonuca ve veriye hızlı bir şekilde ulaşmanız açısından fiber optik kablolar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Fiber optik kablolar daha hafif ve az yer kaplayan yapısı ile bilinir. Kolay ve hızlı bir şekilde kullanmanızı sağlayan fiber optik kablolar son derece dayanıklı bir forma sahiptir. Zorlu şartlarda gerekli dayanıklılığı sunan fiber optik kabloları farklı alanlarda görebilirsiniz. Özellikle iletişim ve internet noktasında fiber altyapı ve kablo desteği geniş bir yer kaplar. Bunun yanı sıra havacılık, nükleer elektrik santrali ve trafik kontrolü gibi alanlarda sıklıkla fiber optik kablo kullanımı görülebilir.
Fiber Optik Kablo Nasıl Çalışır?
Yüksek performans deneyimi ile akıllardaki yerini alan fiber optik kablolar zaman ve enerji tasarrufu açısından çeşitli avantajlar sağlar. Fiber optik kabloların temel çalışma prensibi ışığa dayalıdır. Buna göre fiber optik kabloların içerisinden geçen ışık ile iletişim sağlanır. Daha sonra kablodan geçen ışık fiber optiklerin iç kısmında tutulur. Fiber optik sistemdeki bu tutulma sayesinde sinyal kayıplarının önüne geçilmiş olur.