SSD kişisel bilgisayarlar, sunucular, laptoplar ve notebooklarda son dönemlerde yaygın olarak kullanılmaya başlayan yeni bir teknolojidir. SSD teknolojisi eski tip HDD’lere göre önemli ölçekte performans sağlar.
SSD teknolojisi hız ve performans açısından bilgisayarın hızlı çalışmasına katkı sağlar. İşletim sistemi çok kısa sürede hazır hale gelir. Üstelik SSD içine atılan dosyalara daha hızlı erişim sağlanır.
SSD oyunlarda ve büyük programlarda hızlı çalışır. Ağır programlarda hızlı açılma imkanı sağlar. Ancak her programın RAM ve ekran kartı gibi diğer bileşenler açısından ihtiyaç duyduğu güç ve kapasite farklıdır. Diğer bileşenlerde istenilen seviye elde edilmeden SSD’nin sunacağı katkı sınırlı olacaktır.
Büyük Ölçekli Projelerde SSD
SSD kullanımı son derece pratik ve kullanışlıdır. SSD disk üzerine yazılan ve ağır yük gerektiren yazılımlar SSD’nin kontrolünde çalışır. SSD teknolojisi saniyede 550 MB ve 1 TB depolama seçenekleriyle her türlü ihtiyaca cevap veriyor.
Yüksek kaynak gereksinimi gösteren özel uygulama veya yazılımların ihtiyaç duydukları okuma/yazma hız oranları geleneksel bir mekanik HDD’ye göre 10 kat artış gösterebilir. Bu durumda büyük işlem hızına ve veri miktarına ihtiyaç duyan uygulamaların yazılım-donanım arasındaki veri akış hızı artar. Uygulamalarda performans artışı test edilebilir. HDD kullanan bir sistemin SSD alt yapısına geçirilmesiyle aradaki fark net bir şeklide gözlemlenebilir.
Yüksek Boyutlu Dosyalar ve SSD Etkisi
Bilgisayar üretiminde ve bileşenlerin tercihinde yoğunlukla tercih edilen SSD; server, PC ya da dizüstü hemen hemen bütün cihazlarda artık daha yoğun şekilde kullanılmaktadır. Üstelik büyük ölçekli projelerde SSD kullanımı, daha yüksek performans sunduğundan standartlaşmaya başlamıştır. Sunucular gibi ağır iş yükü altındaki cihazlarda SSD kullanımı büyük bir avantaj sağlar. Ağır iş yükü oluşturan projelerde veri aktarımındaki yüksek erişim ve yeniden yazma hızı, okuma ve dosyaya erişim hızı yüksektir.
SSD teknolojisinin mekanik aksam yapısının olmaması nedeniyle geleneksel HDD’lere göre bozulma ihtimali oldukça azdır. Böylece SSD’ler sadece hız sağlamaz aynı zamanda daha yüksek kalite ve daha yüksek güvenilirlik sunar. Önemli ve büyük projelerde verilere hızlı bir şekilde ulaşabilmenize olanak sağlar ve herhangi bir sistemsel donanım yetersizliği oluşmazsa son derece hızlı çalışır.