Teknoloji hayatın birçok alanında kullanılır. Sürekli başvurulan ve normal hayatın vazgeçilmezi haline gelen teknolojik aletlerin birbirinden farklı işlevleri ve işlem güçleri vardır. Bu işlem güçlerinin yanı sıra yapmaları gereken işlemlerin kaydedilmesi için ise bir bellek gerekmektedir. İşte hafıza, bir diğer adıyla ise depolama alanı şeklinde bilinmekte olan yapı böylece ortaya çıkmaktadır. Birçok farklı depolama birimi yıllar içerisinde isteğe göre üretilmiş ve satışa sunulmuştur. İhtiyaca göre değişiklik gösteren farklı boyutlarda ve şekillerde çeşitli depolama birimleri bulmak mümkündür. Depolama birimleri içerdikleri boş hafıza alanı ile birlikte resim, yazı ve film gibi her türlü dosya tipini muhafaza edebilirler.
Depolama Birimleri Ve Boyutları
Donanım dünyasının temel depolama sistemi bit denilen en küçük depolama birimleri ile başlamaktadır. Sırası ile;
- 8 Bit 1 Byte
- 1024 Byte 1 Kilobyte (KB)
- 1024 KB 1 Megabyte (MB)
- 1024 MB 1 Gigabyte (GB)
- 1024 GB 1 Terabyte (TB)
- 1024 TB 1 Petabye (PB)
Bu şekilde depolama birimlerinin türü gittikçe büyümekte olan veriye göre değişiklik göstermektedir. Depolanmak istenen veriler ne kadar büyük ise onu temsil etmek için yine aynı büyüklükte bir terim yukarıdaki listede olduğu gibi kullanılmaktadır. Donanımlar çok çeşitli olabilir HDD, taşınabilir disk ya da USB bellekler ile dosya depolanması ve taşınması yapılabilmektedir. Ayrıca SSD yani Solid State Disk donanımı ile de hızlı ve etkili bir şekilde depolama yapılabilmektedir.
Hangi Depolama Ölçüleri Daha Büyüktür?
Depolanacak dosyaların boyutu burada önemli rol oynamaktadır. 500 GB depolama alanına sahip bir hard disk birçok fotoğraf ve video depolayabilirken 1 TB yani iki katı kadar depolama alanı sunan bir depolama aracı daha fazla dosya depolanmasında 2 kat daha etkilidir. GB depolama ölçütü TB ölçütünün bir alt birimi olarak nitelendirilmektedir. 1024 GB 1 TB gibi bir rakama denk gelmektedir. Yani 1 TB 1 GB’lık bir alandan yaklaşık olarak 1024 kat daha büyük bir alandır. Böylelikle 1 ya da 2 TB’lık bir depolama alanı oldukça fazla dosyayı depolamaya yetecektir.