Bilgisayar kullanıcıların dikkat ettiği konulardan biri veriye hemen ulaşma isteğidir. Veriye ulaşmada sıkıntı yaşandığında sistemi hızlandırmak için çeşitli yöntemler denenmektedir.
Sistemin hızını artırmak için uygulanan yöntemlerden ilki CPU artırmak ve RAM eklemektir. Tüm bu yöntemler uygulansa da depolama ünitesinin verimi, sistemi hızlandırmak için dikkate alınması gereken konulardan biridir. Bunu ölçmenin yöntemlerinden biri de sabit disk ya da SSD’nin 1 saniyede ne kadar veri işlemi yapabildiğini belirlemekten geçmektedir.
IOPS Nedir?
IOPS (Input/Output Operations Per Second) bir diskin saniyede gerçekleştireceği maksimum okuma-yazma sayısı olarak tanımlanır. IOPS, depolama biriminin hız performans ölçümü için kullanılan bir parametre olarak da ifade edilebilir. HDD (Harddisk Drive), SSD (Solid State Drive) ve SAN (Storage Area Network) depolama birimleri için geçerli olan IOPS değeri, cihazın 1 saniyede işlemlerden kaç tanesini gerçekleştirebildiğini teorik açıdan gösteren bir değerdir.
Ne kadar güçlü bir CPU (işlemci), GPU (grafik kartı) ya da RAM kullanırsanız kullanın herhangi bir veriye ulaşma hızınız depolama biriminin IOPS limitini aşamayacaktır. Bu nedenle, IOPS değeri oldukça önemlidir.
SSD’lerde Yüksek IOPS Neden Gereklidir?
SSD, HDD’ye göre mekanik açıdan farklı bir teknolojiye sahiptir. Bu nedenle SSD’ler daha yüksek IOPS değerine ulaşmaktadır. Performans değerlendirmesi açısından IOPS önemli bir parametre olsa da tek başına değerlendirmek çok sağlıklı bir sonuç vermeyecektir.
Kullanıcı için önemli olan veriye ne kadar hızlı erişilebildiğidir. Bunun için de IOPS ile dikkate alınması gereken diğer iki önemli parametre Throughput ve Latency’dir. Throughput, bir saniye içerisinde depolama birimi aracılığıyla ne kadar veri transferi yapılabildiğini belirtir. IOPS değeriyle girdi/çıktı sayısı ölçülürken, throughput ile bu sayılardan bağımsız bir biçimde bir saniye içerisinde kaç kilobyte ya da kaç megabyte veri transferi yapılabildiğini tespit etmek mümkündür. Latency ise bir depolama cihazının kendisine gelen girdi/çıktı talebine ne kadar hızlı şekilde yanıt verebildiğinin tespitidir. Milisaniyeler cinsinden ölçülen latency ne kadar düşükse, depolama birimi gelen işlem talebini o kadar hızlı karşılayacaktır.