Laptop ve masaüstü bilgisayarlarda donanımı oluşturan en önemli bileşenlerden olan RAM, özellikleri bakımından yüksek değerlerde olması doğrudan bilgisayarın performansını etkilemektedir. RAM ile diğer önemli olan bir bileşen olan işlemci ile birlikte koordineli bir çalışma sistemi bulunur. İşlemci özelliklerinin iyi olması tek başına performans açısından yeterli değildir. Bu yüzden işlemcinin güçlü ve teknik özellikler bakımından iyi bir RAM ile performans düzeyi artacaktır. Çünkü bilgisayar kullanımında aktif olan yazılımlar, programlar ve işletim sisteminin çalışması sırasında işlemci, RAM ve alakartla birlikte diğer bileşenler beraber entegre bir şekilde veri akışı sağlanarak çalışırlar. Bilgisayarda aktif olarak kullanılan bir programın çalışması için devreye giren işlemci, aynı anda başka programlarında hızlı bir şekilde çalışması için veri akışı sağladığı RAM’e ihtiyacı vardır. RAM, teknik özellikleri bakımından ne kadar iyi bir düzeyde olursa bilgisayarda aktif olarak aynı anda birçok program hızlı bir şekilde sorunuz olarak çalışacaktır.
RAM Nedir ve RAM’in Bilgisayardaki İşlevi
RAM’in bilgisayardaki temel görevi; geçici bellek yani hafıza görevi görerek, kullanıcı tarafından bir işlem yapılmak istendiğinde bu işleme ait verileri geçici olarak belli bir süre hafızada tutarak anlık olarak kullanılmasına imkân tanır ve işlemci ile birlikte çalışarak işlemcinin aynı işe ait verileri sürekli yapmasına engel olur. Örneğin; Office programında bir Word dosyası açılacaksa hem bu işlemin hızlı bir şekilde yerine getirilmesini sağlamakla beraber aynı zamanda işlemcinin açılacak dosyası aynı anda birçok kez açmasını engelleyerek dengeli bir çalışma düzeni sağlar. Ram değeri ne kadar yüksek olursa aynı anda birçok programın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Yazılımcılar hazırladıkları programların çalışması için belli bir RAM değeri hesaplayarak programı hazırlarlar. Laptop ve masaüstü bilgisayarlarda açılan program belli bir RAM değerini kullanacaktır. RAM değeri düşük olduğunda aynı anda birçok program ve işlem yapılmak istendiğinde bilgisayarda kasma sorunu oluşacak ve programların açılması çok gecikecektir. Bu yüzden RAM değerinin yüksek olması aynı açılan programların kullanacağı toplam RAM değeri, RAM’in sahip olduğu değerin kapasitenin belli bir yüzdesini kullanacağından programlar rahat bir şekilde açılacak ve bilgisayarın verimliliği ve performansı artacaktır.
RAM Teknik özellikleri
RAM’in veri hızı açısından birçok teknik işlevi bulunur. RAM’ler hız açısından alakartın desteklediği farklı MHZ değerlerinde ve DDR 1, DDR 2, DDR 3 ve DDR 4 gibi faklı teknik özelliklere sahip çeşitleri bulunmaktadır. Anakartın desteklediği parametreler esas alınarak RAM satın alınmalıdır.