Memory RAM veya bellek ile bilgisayar kullanımında verilerin hızla karşınıza getirilmesi sağlanır. RAM kullanımı giderek teknoloji severlerin aşina olduğu bir kavram haline gemiştir. Artık insanlar her alanda olduğu gibi bilgisayar kullanımda da hızdan yana oldukları için RAM bu kadar önem kazanmıştır.
RAM hafızası geçicidir ve kısa sürelidir. Cihazın elektrikle olan bağlantısını kesitğinizde ya da kapatıp açtığınzıda, RAM’deki veriler silinmiş olacaktır. Yani RAM dediğimiz zaman aklınıza kalıcı bir bellek türü gelmemelidir. RAM, herhangi bir sırada okunabilir ya da değiştirilebilir. Memory ile anlık hafıza güçlendirilip performans artışı elde edilebilir.
Memory Nasıl Kullanılır?
Çalışma verilerini depolayacağı gibi makine kodunu da depolayabilir. Çoğu bilgisayarda, RAM yerleştirebilmeniz amacıyla yapılmış bir yuva vardır. Özellikle yeni bilgisayarlarda bu yuvaya rastlamak daha olasıdır. Hafıza çubuğu olarak da anılır. Çubuk şeklinde olması bu ismi almasında etkili olmuştur. Memory kullanılarak hızlı bir bilgisayar elde etmek son derece kolaydır. RAM veya bellek kullanımı için verilerinizin artmasına ise hiç gerek yoktur. Şimdiden kullanmaya başlayabilirsiniz.
RAM çeşitlerine baktığımızda DRAM, SRAM ve ECC olmak üzere üç ana çeşidinin olduğunu görürüz. RAM’ın en önemli özelliklerinden biri devre dışı kaldığında ya da kullanıcı tarafından yetersiz bulunduğunda değiştirilebilmesidir. Hatta çoğu bilgisayarda kendiliğinden, gerektiğinde yükseltilebilen RAM’ler bulunur. Böylece RAM belleğinden otomatik olarak faydalanmak mümkün olur.
Dinamik RAM ve Statik RAM arasından seçim yaparken ise bu konunun uzmanına danışmak en doğrusu olacaktr.
Memory RAM veya Bellek Genel Özellikleri
Ram açılımı Random Access Memory’dir. Türkçe’si ise rastgele erişimli bellektir. Bilgisayarın anlık hafızası gibi düşünmek mümkündür. RAM kullanıldığında o sırada kullanılan uygulamalar ve programlar belleğe alınır. Bu durum birden fazla veriyi açık tutması gereken bilgisayarınızın hızını ve performansını artırır.
RAM üzerinde bulunan bütün hafıza noktalarına aynı anda ulaşılabilir. Yani mesafeye göre verinin diğerlerine göre geç açılması söz konusu değildir. Bunun yanında RAM’i diğer belleklerden ayıran en önemli özelliğin, bilgisayar kaybettiğinde verilerin siliniyor olmasıdır. Anlık diye tarif etmemizin sebebi de işte tam olarak budur. O an için kullanılan programlar ve veriler RAM hafızasına kaydedilerek bilgisayarın performansı artırılırken, kapandığı anda ise hiçbir veri kalmayacaktır. Ancak bilgisayarın kapandığında bile verileri kaybetmeyen RAM konusunda çalışmalar devam etmektedir.
Hafızanın veri birimi byte’dır. RAM hafızasında da kullanılan bir birimdir. RAM ile bilgisayarın anlık program kodları ve veri akışı kaydedilir. Ancak RAM üzerine kayıtlı verilerin saklanamsı elektrik akışına bağlıdır. Cihaz ile elektrik arasındaki bağlantı kesildiği takdirde RAM hafızasındaki veriler mevcut şartlarda gidecektir. Bellek kullamı, hız çağında yaşamamızın bi gerekliliği haline gelmiştir.