NVMe, Non-Volatile Memory Express olarak ifade edilir. SSD depolama ürünleri yerine tasarlanan NVMe ile PCI express ara yüzü kullanılarak hızlı bir depolama işlemi gerçekleştirilir. NVMe M.2 SSD PCIe ara yüzünün NAND belleklerinin gerçek gücünü ortaya çıkarmak için kullanılır. Bu özelliği nedeni ile hard diskler gibi değil hızlı bellekler şeklinde bir çalışma sürdürür. Düşük güç tüketimi ve ölçeklenebilirlik başta olmak üzere pek çok standarda uyumlu olarak üretilir.
M.2 konektör anahtarlama çentikleri genel olarak M.2 ana bilgisayarlarının ve cihazların birçok kullanımına uygun yetenekler sunar. M.2 modüllerinin benzersiz anahtar çentikleri sayesinde uyumsuz ana bilgisayar konektörlerine takılmasının önüne geçilmiş olur.
M.2 SSD sistemi depolama cihazlarının ara yüzüne ve mevcut işletim sistemi desteğine bağlı olarak çalışma gösterir. Aynı zamanda M.2 depolama cihazları ile ara yüz oluşturmak için üç ayrı komut seçeneği bulunur.
SSD’ler genel olarak geniş depolama birimleri ve uzun ömürlü kullanımı ile birçok bilgisayarda geniş yer kaplar. NVMe M.2 ile M.2 SSD arasında bazı teknik özellik farklı bulunur. Bu özellikler aynı zamanda veri depolama, işleme ve okuma-yazma konusunda da varlığını hissettirir. Bir NVMe daha fazla PCIe şeridine sahiptir. Sınırlı bir miktarda bulunan bu şeritler tipik bir anakart üzerinde yer alan şeritlere benzetilir. Bunlara bağlı olarak NVMe’lerin SATA SSD’lere kıyasla çok daha hızlı sistemlere sahip olduğu görülür.
NVMe M.2 SSD’ler genelde büyük dosya aktarımları için uyumlu ve kullanışlıdır. Özellikle fotoğraf ve video gibi yüksek boyutlu veriler için ideal bir tercih olabilir.
NVMe Sürücülerinin Tamamı M.2 midir?
NVMe ve M2 gibi sistemler söz konusu olduğunda kullanıcıların kafası karışabilir. NVMe genel olarak M.2’lerden çok daha pahalı bir şekilde kullanıcı karşısına çıkar. Kullanıcıların pek çoğu NVMe sürücülerinin tamamını M.2 şeklinde yorumlar ancak teknik olarak böyle değildir.
Burada bilmeniz gereken M.2‘nin sadece bir form faktörü olduğudur. M.2 sürücüler, diğer PC bileşenleriyle elektriksel olarak iletişim kurmak için SATA sürümlerinden yardım alır. Bunun yanı sıra, SATA M.2 SSD sürücüleri ve 2,5” SATA SSD’ler arasında benzerlikler görülebilir.