RAM ve ROM özellikle bilişim, teknoloji sektörüne ilgili olanların sıklıkla duyduğu iki kavramdır ve genellikle ne oldukları tam olarak anlaşılamamaktadır. Bu nedenle de bu kavram karmaşasını ortadan kaldırmak adına bu iki kavramı inceleyeceğiz.
RAM Nedir?
Random Acces Memory (RAM) bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar birçok teknolojik üründe en önemli donanımlardan birisi olarak karşımıza çıkan, RAM için kısaca geçici depolama ünitesi ya da alanı denilebilmektedir. RAM’in geçici hafızasında; bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda çalışan uygulamaların buna işletim sistemi de dahil anlık verileri saklanmaktadır. Çok kısa bir süre de olsa uygulamayı kapattığınızda bile bir süre bu veriler tutulmaya devam edilmekte ve daha sonrasında RAM’den silinmektedir. Ayrıca, uygulama üzerinde değiştirdiğiniz bir ayarı kaydetmediğiniz durumlarda kaydetmediğiniz ayar ya da ayarlar geçici olarak RAM’de tutulmaktadır.
Ancak, bilgisayarınızın fişini çektiğiniz takdirde RAM’de hiçbir veri kalmayacaktır.
ROM Nedir?
Read Only Memory (ROM) yalnızca okunabilen verilerin bulunduğu, taşındığı hafıza çipine verilen addır. Bu nedenle de ROM’lardaki veriler okunabilmekte fakat yeni veri girişi yapılamamaktadır. Bilgisayarlarda bulunan BIOS çipi buna iyi bir örnek olmaktadır.
Ayrıca, üretim aşamasında yazılan veriler sonsuza kadar bu çiplerde tutulmaktadır. Örneğin BIOS çipinin içerisinde bilgisayarın açılışını sağlayacak veriler bulunmaktadır. Ancak, ROM bellekler sadece bilgisayarlarda kullanılmamaktadır. ROM’lar bulaşık makinasından çamaşır makinasına, buz dolabından kahve makinasına kadar çok çeşitli aletlerde, cihazlarda bulunmaktadır.
ROM’ların başlıca kullanım amaçları; kazara değiştirilmemesi gereken önemli verilerin depolanmasıdır. ROM’a kaydedilmiş olan veriler, statik bir şekilde hiçbir güncellemeye ihtiyaç duyulmayacak biçimde hazırlanmaktadır.
ROM’ların farklı tipleri mevcuttur. Bunlar; MROM, PROM, EPROM ve EEPROM diğer ROM çeşitleridir. Bu çeşitlerin anlamları ise kısaca şu şekildedir:
MROM: Bir kere değiştirilebilen salt okunur bellektir.
PROM: Programlanabilir salt okunur bellektir.
EPROM: Silinebilir ve programlanabilir salt okunur bellektir.
EEPROM: Elektrik ile silinebilir ve programlanabilir bellektir.
RAM ve ROM Arasındaki Fark Nedir?
En temel fark; RAM’lerin silinebilen, yazılabilen bir hafızası varken, ROM’ların sadece okunabilir hafızaya sahip olmasıdır.
Bir diğer fark ise RAM’lerin geçici hafızalı bir bellek olması, ROM’ların ise verilerini sonsuza kadar saklayabilen bir yapıya sahip olmasıdır.
Elektrikler kesildiği takdirde RAM’in hafızası silinmekte, ROM’un hafızasının ise silinmemektedir.
Son olarak, RAM fiyatları ROM fiyatlarına göre daha pahalı olmaktadır.