SAS (Serial Attached SCSI) basit bir ifade ile SCSI disklerin performans ve güvenilirlikleri üzerine geliştirilmiş sistem şeklinde tanımlanabilir. Burada geçmişte serverlarda geniş yer kaplayan SCSI disklerin komut seti üzerine ek komut seti eklenmiştir. SCSI 15 device destekleme sunan, SAS ise seri bağlantı teknolojisi ile bu sınırı 16384’e çıkaran bir sistemdir. SAS teknolojisinin en önemli özelliği gelecekte SCSI’nin yerini almış olmasıdır.
Performans elde edilmek istenen serverlar için SAS teknolojisinden yardım alınmaktadır. Buna ek olarak SSD’ler de server performansı için sıklıkla tercih edilen bir sistemdir. SAS depolama ürünleri birçok açıdan kullanıcı odaklı avantajları beraberinde getirir. SAS ile birlikte gelen bir diğer avantaj da tek kablodan chip select teknolojisi ile aynı anda birden fazla SAS depolamasına imkân tanımasıdır. Aynı zamanda SAS ile data yazılabilir veya okunabilir özelliği de deneyimleyebilirsiniz.
SAS 12G teknolojisi sayesinde yeni serverlardaki HBA veya RAID kartlarda SAS kullanımını görebilirsiniz. Yaşanan bu gelişme ile birlikte disk üreticileri ve SSD üreticileri, SAS 12G’ye yönelik ürünlere ağırlık vermektedir. Daha çok SQL gibi ufak veriye ulaşılması gereken uygulamalarda SAS teknolojisinin kullanıldığını görebilirsiniz. SAS, genel anlamda SATA’ya göre çok daha yüksek I/O değerleri sağlaması ile bilinir. Aynı zamanda SAS depolama ürünleri sayesinde tek bir kayda ulaşmanız gereken anlarda yüksek I/O değerlerinden dolayı kolay bir şekilde amacınıza erişebilirsiniz.
SAS ve SSD Arasındaki Fark
Genel anlamda SAS teknolojisini SATA teknolojisi ile karşılaştırmak çok yerinde bir işlem olmayacaktır. SATA III diskler teorik olarak 600 MB/s okuma ve yazma hızı ile karşınıza çıkar. SAS diskleri ise SATA disklere kıyasla tek kanal ve kablo üzerinden işlemlerini gerçekleştirir.
SAS diskleri kullanırken 2-4 kanaldan okuma ve yazma yapmanız mümkündür. Bu noktada büyük bir avantaj sunan SAS, özelliğinden dolayı sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda SAS’ın I/O değerlerinin yüksek olmasından dolayı performans noktasında da çeşitli avantajlar çeşitli avantajlar sağlar.
SAS portlu serverların çoğu SATA tarafından da desteklenir. SATA diskler ise serverlarda çoğunlukla depolama ve yedekleme amacıyla tercih edilen birimlerdir. SATA SSD ve SAS gibi depolama yöntemler arasında seçim yaparken okuma- yazma hızlarının kontrol edilerek alınması oldukça önemlidir.