Fiber alt yapıda ışık üzerinden taşınan sinyalleri elektrik akım hâlinde sinyallere dönüştürmen cihazlar SFP olarak adlandırılır. Belli bir protokol dahilinde hizmet sunan SFP cihazları, protokol noktasında bağımsızdır. SFP cihazları 155 Mbps’ den 2,5 Gbps hızına ulaşabileceğiniz bir ara yüze sahiptir.
Small Form Pluggable kelimelerinin kısaltmasından oluşan SFP, günlük kullanımdaki ağ işlemlerinde geniş bir yer kaplar. SFP sistemi sayesinde seri elektrik sinyalleri ile tek bir ağ cihazını çok çeşitli şekillerde kullanmak mümkün hale gelir.
SFP’ler genel olarak kompakt boyutlu özelliği ile kullanıma sunulan ürünlerdir. Söz konusu kompakt yapı nedeniyle SFP’ler mini – GIBC’ler olarak tanımlanmaktadır. SFP modüller protokol olarak bağımsız olmalarının yanı sıra soneti fiber channel ve ethernet altyapısında kullanmak için uygun özelliklere sahiptir.
Geniş bir uygulama alanına sahip olan SFP, bakır modülleri için en yaygın kullanım ağ anahtarlarını birleşmesini sağlamaktadır. SFP modülleri sayesinde ağ altyapısında fazla ekipman gerekmeden bağlantı desteği gerçekleştirilebilir.
SFP Modül Çeşitleri Neler?
SFP modüller farklı kullanım amaçlarına hitap edebilecek çeşitli seçenekleri beraberinde getirir. Genel itibariyle SFP modüller ve çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Multimode
Multimode en temel ifade ile fiber optik kablolar üzerinde çalışabilen ürünlerdir. Multimode seçeneği 100 Mbps ara yüze 2 km’ye kadar, 1000 Mbps ara yüzü ise 270 – 550 metreye varan alanlara kadar kullanılmaktadır.
Single Mode One Pair
Single Mode Directional SFP modülü genelde haberleşme alanında kullanılan ve çift fiber optik kablo olarak karşınıza çıkan ürünlerdir. Buradaki kablolardan bir tanesi alışı diğeri ise gönderme için tasarlanmıştır. Single mode SFP modülünde 1310 nm ve 1550 nm taşıyıcı dalga boyuna yer verilmiştir.
Single Mode Bidirectional
Single Mode Bidirectional haberleşmek için sadece tek kıl fiber kullanan SFP modülüdür. Çalışma prensibi olarak bu modül telsiz sistemine benzetilmektedir. Single Mode Bidirectional alma ve gönderme işlemi için farklı dalga boylarına yer vermektedir. Bu SFP modülü seçilirken simetrik şekilde tercih yapılması gerektiği bilinir. Burada SFP modülünde alma ve gönderme frekanslarını tam tersi olarak ayarlamayı unutmayın.