Her bilgisayar ve bilgisayar kullanıcısı performans açısından bazı donanımlara ihtiyaç duyar. Özellikle günlük kullanımda ve bazı uygulamaların çalıştırılmasında hızlı işlemler büyük önem taşır. Bilgisayarda bulunan SSD’ler genelde depolama birimi olarak bilinse de cihaz performansı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Birçok kullanıcı yüksek kapasiteye sahip SSD’leri tercih ederek verilerini güvenli ve uzun ömürlü bir şekilde saklamayı ister.
SSD’ler geleneksel HDD depolama birimine kıyasla daha etkin özellikler sunar. Bunların başında SSD’lerin daha geniş bir kapasiteye sahip olması yer alır. Aynı zamanda hız ve performans noktasında da SSD’ler, HDD’yi geride bırakmaktadır.
Birçok kullanıcı SSD’nin, HDD’den ne kadar hızlı bir sisteme sahip olduğunu merak eder. Genel bir ifadeyle SSD depolama yöntemi ile bir HDD’den on kat daha hızlı bir kullanıcı deneyimi elde edilebilir. Cihaz ve uygulama açılış süresini olumlu yönde etkileyen SSD’ler sayesinde vakit kaybetmeden birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
SSD ve HDD’lerin Okuma- Yazma Hız Farkı Nedir?
Genel olarak SSD ve HDD’ler farklı okuma- yazma hızları ile kullanıma sunulur. Her iki yöntemde de yapısal ve donanımsal özellikler depolama birimlerinin okuma- yazma hızlarını doğrudan etkiler. Okuma- yazma hızı açısından hangi yöntemin daha avantajlı olduğunu merak ediyorsanız cevabı aşağıda bulabilirsiniz.
HDD Okuma- Yazma Hızı
Birden çok parçası bulunan HDD’lerin bir işlemi gerçekleştirebilmesi için tüm parçalarının stabil bir şekilde çalışmasına ihtiyaç duyulur. Temelde HDD’lerin okuma-yazma hızlarındaki performansları ne kadar iyi olursa olsun SSD’lerin hızına ulaşabilecek düzeyde değildir. Genel olarak HDD’ler yüksek gecikme süresi ve daha uzun okuma-yazma süresine sahiptir.
SSD Okuma- Yazma Hızı
Yapı olarak SSD’ler HDD’den daha az bileşene sahiptir. Bu özelliği ile SSD’ler performans noktasında iyi bir düzeyde yer alır ve tutarlılık gösterir. Ancak SSD’ler de model ve ürün bazında kendi içinde farklı olabilir. DRAM SSD’ler piyasada bilinen en yüksek hıza sahip depolama birimi olarak bilinse de NAND teknolojisine sahip SSD’ler %85 oranında daha yüksek performans sergiler. Okuma-yazma hızı noktasında bir HDD ile 50 GB dosyayı yazmak istediğinizde 15 dakika, SSD’lerde ise 3 dakika gibi bir süreye ihtiyaç vardır.
Satın almak için tıklayınız