Bilgisayarların gelişmesi ile birlikte kullanıcıların ihtiyaçları ve beklentileri değişiklik gösterir. Özellikle bilgisayarı düzenli olarak kullananlar ve profesyonel işlemler için hız ayrı bir önem taşır. Genel olarak tüm bilgisayarlar ihtiyaç duyacağı donanımları standart olarak kullanıma sunar. Bilgisayarlara sonradan eklenebilen SSD desteği ise birçok kullanıcı için kurtarıcı görev üstlenir.
SSD’ler takıldığı bilgisayarın çok daha hızlı yanıt veren bir sisteme sahip olmasını sağlar. Bu sayede bilgisayar kullanım hızını etkin bir şekilde artırabilir ve tüm komutların kısa sürede yerine geldiğini görebilirsiniz.
SSD’nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
Sessiz ve hızlı bir çalışma şekli sunan SSD’ler aynı zamanda geniş depolama alanıyla da kullanıcıların dikkatini çeker. Daha uzun süre sağlıklı bir şekilde veri saklamak isteyenler çoğunlukla SSD’leri tercih eder. Flash yonga sistemine sahip olan SSD’ler HDD’ye kıyasla daha etkin bir depolama sistemi sunar.
SSD Sıfırlama Aşamaları
SSD’ler genel olarak diğer disk yöntemlerine kıyasla daha uzun süre çok fazla veriyi saklamanıza imkan tanır. SSD’nin kapasitesi, kalitesi ve markaya dair detaylar ürünün kullanım ömrünü doğrudan etkiler. Bu nedenle, SSD satın almadan önce detaylı bir marka ve model araştırması yapmak gerekir.
Bazı durumlarda ise SSD’nizi sıfırlamanız gerekebilir. Böyle anlarda birçok kullanıcı SSD’sini kendi kendine nasıl sıfırlayacağını öğrenmek ister. Sürücünüzün yenilenmesini sağlayan bu işlemi yaparken aşağıdaki adımlara dikkat edebilirsiniz.
Bilgisayarınızın Başlat ekranına gelerek buradan Denetim Masasını açın, Sistem ve Güvenlik ögesini seçin.
Karşınıza çıkan pencereden yönetimsel araçlar başlığına ve daha sonra bilgisayar yöntemine basın. Açılan ekranın sol kısmından disk yönetimi seçeneğine tıklayın.
Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan ekrandan biçimlendirmek istediğiniz sürücüyü seçebilirsiniz. Daha sonra sağ tıklayarak diski biçimlendir diyebilirsiniz.
Karşınıza çıkan ekrana tamam diyerek sıfırlama işlemine başlayabilirsiniz.
Kısa bir sürede SSD sürücünüz kullanıma hazır hale gelecektir.
Bu aşamadan sonra SSD’nize yeni bir işletim sistemi kurabilir ya da yeniden aynı sisteme geçebilirsiniz.