Teknolojik gelişmelerin ışığında veri depolama şekilleri de büyük bir evrimsel sürece girmiştir. Geçmişte kullanılan sabit diskler yerlerini ssd’lere bırakmıştır. SSD günümüz şartlarında veri depolamak için kullanılan aygıtların genel adı olarak tanımlanabilmektedir.
SSD’ler sabit disklerin yerlerini alması, işletim sistemlerinin daha hızlı çalışması, uygulamaların hızlıca yüklenebilmesi, veri aktarım hızının artması ve kolaylaşması gibi birçok nedenden dolayı günümüz kullanıcıların neredeyse hepsi ssd’leri tercih etmektedir.
Ssd’lerin içerisinde yer alan flash yongalar içinde saklanan verilerin uzun süreler boyunca depolanabilmesi , korunabilmesi sağlanarak kullanıcıların verilerinin güvenli bir biçimde depolanmasına fırsat tanımaktadır.
SSD ve HDD Arasındaki Farklar
Geleneksel sabit diskler (HDD) verilerini dönen diskler üzerinde depolarken, SSD’ler HDD gibi hareketli parçalara sahip değildirler. SSD’leri pahalı USB’lere benzetebiliriz. Bunun yanış sıra SSd ve HDD aynı işlevleri gören, aynı görevi gerçekleştiren depolama aygıtlarıdır. Her ikisi de sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınız ve uygulamalarınızı depolama görevi görürler.
SSD Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
SSD’lerin HDD’lere karşı en büyük faydası hızıdır. Geleneksel sabit disklere sahip bilgisayarla SSD’ye sahip bilgisayarlar arasındaki en büyük fark budur. SSD’li bilgisayarlar çok hızlı açılırlar ve aynı zamanda da uygulama açma süreleri HDD’lere kıyasla oldukça hızlıdır. Bilgisayarınızı ne için kullanırsanız kullanın SSD’li olan ve olmayan bilgisayar farkını çok rahat hissedebileceksiniz.
SSD hareketli parçaları olmadığı için HDD’ler gibi birdenbire bozulma gibi bir tehlikeleri pek yoktur ya da daha düşüktür. Bununla birlikte SSD arıza yaptığında içerisinden veri kurtarmak oldukça kolaydır. SSD’lerin belirli bir yazma kapasitesi mevcuttur ve bu kapasiteye ulaştıkları takdirde kullanılmaz hale gelebilirler. Hareketli parçalarının olmaması SSD’lerin dış darbelerden daha az etkilenmesini sağlamaktadır.
Motordan gelen uğultu ya da disk kafasından çıkan çıtırtılar HDD’lerin ortak özellikleridir. SSD’ler ise neredeyse tümüyle sessiz çalışmaktadırlar ve insanı rahatsız edecek düzeyde bir sorun yaşanmamaktadır. SSD’ler, HDD’lerdeki gibi ‘parçalama’ (fragmatation) sorunu yaşamamaktadırlar. Bu sorunu otomatik çözebilecek sisteme sahiptirler ve müdahale gerekmez.
Ancak SSD’lerin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bunların başında SSD’lerin yüksek fiyatları gelmektedir. HDD’lerde 500 GB ‘giriş modeli (başlangıç modeli)’ sayılırken SSD’lerde bu 128 GB’dır. Dolayısıyla SSD’lere çok fazla para dökemeyecekseniz SSD ile HDD’yi bir arada kullanabilirsiniz. Böylelikle işletim sisteminde ve uygulamalarda SSD hızının avantajlarını yaşayabilirsiniz.