Her elektronik cihazda olduğu gibi depolama birimlerinin de belirli bir ömrü vardır. Özellikle SSD’lerde yaşanan ani bozulmalar kullanıcıların en çok muzdarip olduğu konulardan biridir. Sabit disk ya da katı hal sürücülerinin (SSD) hatalarını ve kullanım ömrünü öğrenebileceğiniz teknolojiler bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde ani bozulmalara karşı verileri yedekleme şansı oluyor.
Hem sistem yöneticileri hem de kullanıcılar için disk ömrünün kolayca görülmesi oldukça önemlidir. Teknolojik cihazların ne zaman ömrünün dolduğunun belirlenmesi veri kaybının önüne geçebilmek adına gereklidir. Yerleşik bir raporlama teknolojisinin olmaması durumunda sürücüler ani bir şekilde bozulabiliyor. Depolama sürücülerinin ömrüne dair veriler, S.M.A.R.T teknolojisi ile kullanıcının bilgisine sunuluyor.
S.M.A.R.T Nedir?
S.M.A.R.T, katı hal sürücülerinden yıllar önce sabit disk teknolojisiyle birlikte ortaya çıkmış bir raporlama sistemidir. S.M.A.R.T verilerinin SSD ve HDD’lerin üreticilerine bağlı olarak raporlama sistemi değişiklik gösterebilir. SSD S.M.A.R.T özellikleri, HDD S.M.A.R.T özelliklerinden farklı biçimde düzenlenmiştir. Bunun en önemli nedeni, SSD sürücüler içinde hareketli bir parçanın yer almamasıdır.
Ani bozulmalara karşı geliştirilen S.M.A.R.T ile sabit disk ya da katı hal sürücüsünün sağlık durumunu ve hatalarını kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Açılımı Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology / Kendini Analiz Etme ve Raporlama Teknolojisi sözcüklerinin baş harflerinden oluşan S.M.A.R.T teknolojisi, kendisini kontrol eder ve ilgili verileri toplar. Toplanan veriler, çeşitli uygulamalarla grafik ve metin arayüzü ile kullanıcının bilgisine sunulur.
SSD S.M.A.R.T Hataları Nasıl Raporlanır?
Percentage Lifetime Used (Yaşam Süresinin Yüzdelik Kullanım Oranı)
Percentage Lifetime Used değeri, bir sürücünün yaşam döngüsünün belirli zaman dilimi içerisinde ne kadar kullanıldığını belirler. Yeni bir SSD kullanmaya başladığınızda “Percentage Lifetime Used” 0 iken, ömrünün sonuna geldiğinde veya ömrünün bitmesine yakın zamanda 100 değerini görecektir. Yine de şunu hatırlatmak gerekiyor, bu değer kesinlik belirtmez. Diskiniz 100 değerini aşsa bile bir süre daha çalışmaya devam edebilir.
Percentage Lifetime Used değeri 100 olsa bile veri yazmaya devam edebilirsiniz. Bu süreçte, verilerinizi başka bir diske aktarabilir ve verilerinizi güvende tutabilirsiniz. Şu bilgiyi de vermek gerekiyor, bozulan bir SSD’den veri kurtarmak oldukça zordur. Yedekleme işlemini tamamladıktan sonra SSD’nizi kullanmaya devam edebilirsiniz.