Disk okuma-yazma işlemleri yoğun olan sunucu ve iş istasyonları gibi yapılarda bellek hataları artar. Veri işleme sürecinin ve veri akışının güvenli bir şekilde devam edebilmesi için bu hataların tespit edilmesi ve düzeltilmesi gerekir.
Bu noktada ECC (error-checking and correcting veya error correction code) sistemi devreye giriyor. Özellikle sunucular için oldukça önemli olan hata denetleme ve düzeltme sistemine sahip olan bellekler, sunucu memory olarak adlandırılır.
Sunucu Memory Nedir?
Bellek yani RAM, bilgisayarın temel geçici depolama birimidir. RAM’daki veriler bilgisayar kapandığında veya enerji tamamen kesildiğinde silinmektedir. Bilgiler kalıcı olarak depolanmadığı için bilgisayar bellekleri hızlı bir şekilde veri aktarımı yapmaktadır.
Sunucu, bilgilerin kalıcı olarak depolanmasını sağlayan ve kullanıcıların verilere online olarak ulaşabilmesini sağlayan sistemdir. Sunucular, veri akışını güvenli, kesintisiz ve istikrarlı bir performans ile sağlamaktadır. Bu nedenle her sunucu donanımsal olarak gelişmiş özelliklere sahiptir ve ek donanımlar ile güçlendirilir. Bu ek donanımlardan biri sunucu memorydir.
Sunucu Memory Özelikleri Nelerdir?
Sunucu memory, standart bilgisayar belleklerinden farklı olarak 7/24 çalışacak şekilde tasarlanırlar. Sunucular için hayati önem taşıyan kesintisiz çalışmayı destekleyen bellekler kurumların ve şirketlerin en büyük yardımcılarıdır. Ayrıca, kullanıcıları için uzun vadeli maliyeti azaltmayı amaçlamaktadır.
Masaüstü bellekler, laptop bellekleri ve sunucu ve iş istasyonları bellekleri günümüz bilgisayarlarına harici olarak takılabilmektedir.
Sunucu Memory Türleri
Sunucu ve iş istasyonları için kullanılan memory türüne DIMM adı verilir. DIMM, “Dual Inline Memory Module” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçede “Çift Sıralı Bellek Modülü” anlamına gelmektedir. Sunucu memory türleri ECC memory ve non – ECC memory olarak ayrılır.
ECC Memory
ECC (Error-correcting code) sıkça rastlanan veri bozulmalarını bulup düzeltmeye yönelik bir veri depolama belliğidir. ECC bellek yongaları çoğunlukla hiçbir hatanın kabul edilemeyeceği bilgisayarlarda (finansal veya bilimsel bilişimde veya dosya sunucularında) kullanılır. ECC bellekler, genellikle tek-bit hatalarından etkilenmez ve sistem kilitlenmesi bu sunucu belleklerde çok daha az yaşanır.
Non-ECC Memory
Non-ECC memory ise hataları algılayamaz. Bununla birlikte parite desteği sayesinde bazı durumlarda hataları bulabilir. Bununla birlikte hataları düzeltme özelliğine sahip değildir. Birçok kişisel bilgisayar ve dizüstü bilgisayarda non-ECC memory kullanır.