Günümüzde teknoloji alanında yaşanan her bir gelişme kullandığınız cihazların çalışmasını doğrudan etkileyici özelliğe sahiptir. Veri aktarım hızının büyük önem taşıdığı günümüzde verilerin aktarımını kolaylaştıran tüm sistemler kullanıcıların dikkatini çeker. Çeşitli kolaylıkları beraberinde getiren switch de bu noktada karşınıza çıkan yardımcı ürünlerdir. Switch cihazı en basit ifade ile bağlı olduğu bilgisayarların haberleşmesini sağlayan ağ aygıtı şeklinde ifade edilebilir. Türkçede “ağ anahtarı” olarak bilinen switch cihazı sayesinde cihazlar arası iletişim kurmak mümkün hale gelir. Şirket içi bağlanma ve ortak iş yapma gibi işlemler için switch cihazının desteği son derece önemlidir.
Switch ile iletişim kuran aygıtlar bilgisayar, diğer ağ donanımları ve yazıcılar şeklinde sıralanabilir. Genel bir ifadeyle switch üzerinden iletişim kurmak için ağ kartına takılan bir kablo ile switchin birleşmesi gerekir. Switchler genellikle data center ve çeşitli çalışma alanlarında geniş yer kaplar. Bunun yanı sıra ofislerde, network ürünlerinde ve internetin kullanıldığı pek çok alanda görebilirsiniz.
Switch desteği sayesinde aynı çalışma ortamında yer alan iki ve daha fazla bilgisayarın birbiri ile iletişim kurması mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra switch üzerinden bağlanan bilgisayarlar aynı dosya üstünde işlem yapabilir. Switchler çalışma prensibi gereği anahtarlama yöntemi ile her bir veriyi iletim kanallarına ayrı bir yol ile aktarmaktadır. Bu noktada switchler çalışma esnasında portlarına hangi cihaz takılı ise ona göre aktarma yapacak şekilde tasarlanmıştır.
Switch Nasıl Çalışır?
Switch cihazlarının çalışması için belli sistemlerin oturmuş olması gerekir. Özellikle MAC adresinin bilinmesi switch cihazının çalışması için son derece önemlidir. Switch MAC adresi üzerinden iletişim kurduğu için ilk olarak buraya dikkat etmeniz gerekir. Ardından switch, MAC adres tablosu (CAM Tablosu) kullanılarak ağ üzerindeki bilgisayarların MAC adresi ve IP adresleri ilgili tablodaki yerini alır.
MAC tablosunda bulunan hedef bilgisayarın MAC adresi kayıtlı olduğunda, kaynak bilgisayarından hedef bilgisayarına bağlantı isteği ulaştırılır. Ardından MAC adresinin kayıtlı olduğu onaylanarak switch bu isteği hedef bilgisayara bildirir. MAC tablosunda hedef bilgisayarın MAC adresi kayıtlı olmadığında switch, bu isteği diğer bilgisayarlara ileterek ilgili tabloya kaydeder.
Satın almak için tıklayınız