USB alanında yaşanan her bir gelişme yenilikçi ve modern ürün tasarımlarını beraberinde getirir. Özellikle kullanıcı odaklı olarak tasarlanan USB hublar da bu ürünlerin başında yer alır.
USB hub en temel anlamı ile tek bir USB kapısına pek çok USB aracının bağlanmasına olanak tanıyan özel bir sistemdir. Standart bir USB göbeği bulunan hublar üzerinden bağlanma işlemi oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Yapı itibariyle USB hub üzerinde belli sayıda USB kapısına yer verilir.
Genel olarak, USB hub piyasada USB çoklayıcı olarak ifade edilmektedir. Çoğunlukla USB hub üzerinden 4 tane portun bağlanmasına izin verilir. Kullanım alanına ve amacına bağlı olarak daha fazla port seçeneğine sahip USB hubları tercih edebilirsiniz. Girişleri çoğaltan USB sayesinde daha fazla giriş alanı yaratmak mümkün hale gelir.
USB hubların üzerinde yer alan ifadeleri inceleyerek ürünle birlikte size sunulan özellikleri görebilirsiniz. Tercih ettiğiniz USB hubla ilgili özellikler ve diğer detayları önceden görmeniz mümkündür. Özellikle hız seçeneğinin size uygunluğunu USB hub üzerinden takip edebilirsiniz. Genel olarak USB hubların hız ve versiyon seçenekleri modele göre değişiklik gösterebilir.
USB hublar versiyon seçeneğine bağlı olarak farklı hız seçeneklerini bir arada sunar. Buna göre USB 1.1 versiyonu ile 12 Mbit/saniye hızında çalışma sağlayabilirsiniz. USB 2.0 versiyonunu kullanıyorsanız, 480 Mbit/saniye hızı ile kullanım elde edebilirsiniz. Uzun soluklu ve düzenli kullanımlar için USB hub 2.0 versiyonu ideal olacaktır.
USB Hub Nasıl Çalışır?
Teknolojik gelişmelerin meydana gelmesi ile birlikte birçok donanım ve araç farklı bir form halini alır. USB hub kullanımı için öncelikle ana bilgisayarın açık olması gerekir. Buna göre, bilgisayar enerjisi açıldığında USB hub aktif hale gelir. Bilgisayara bağlı olan tüm cihazları kontrol edilerek her birine bir adres ataması yapılır. Sistem üzerinden listeleme yaparak veri transfer istekleri kolayca kontrol edilir.
USB hub, erişilebilir bant genişliğini çerçevelere böler ve ana bilgisayar üzerinden ilgili kontrolleri gerçekleştirir. Söz konusu çerçeveler genel olarak 1500 byte içeriğe sahiptir.