2014 yılında kamuoyu ile paylaşılan USB Type-C ile günümüz bağlantı hızı USB 3.1’e ulaşılmıştır. USB Type-C yeni bir bağlantı teknolojisi olmasının yanı sıra daha küçük ve simetrik bir tasarım ile sunularak takması kolay olan bir bağlantı türü olarak hayatımıza girmiştir. USB Type-C kabloları sayesinde kablolardan daha fazla elektrik taşınabilmektedir. Bu sebeple de laptopları bile şarj edebilen bir bağlantı gücü sağlanmaktadır.
USB Type-C’nin Geleceği Nedir?
USB Type-C teknolojisi ile birlikte birden fazla kablo ihtiyacının da ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Evrensel bir kablo çeşidine dönüşeceği tahmin edilen USB Type-C ile bir harici diski bilgisayarınıza bağlayabileceğiniz, dizüstü bilgisayarınızla telefonunuzu şarj edebileceğiniz, hoparlörünüzü bilgisayara bağlayabileceğiniz ve hatta 4K görüntü aktarımı bile yapabileceğiniz düşünülmektedir.
USB Type-C bağlantı teknolojisi hem incecik akıllı telefonlarınızı hem de dizüstü bilgisayarınızda yer alan bataryanızı doldurabilecek kadar güçlü bir sağlayıcı olacağı ön görülmektedir. Simetrik bir tasarıma sahip olduğu içinde USB Type-A örneğindeki gibi takarken zorlanmamanızı sağlamaktadır ve konektörü yuvaya iki tarafıyla da oturtabilmenize olanak tanımaktadır.
Gelecekte de düşünüldüğü gibi evrensel bağlantı çeşidi USB Type-C olursa, farklı cihazlar için farklı adaptörler ya da kablolar taşımanıza da gerek kalmayacak bir yapı ile karşılaşılacaktır.
USB Type-C, 3,5 mm Ses Girişinin Sonu Mu?
Bilindiği üzere Apple, iPhone 7’den sonra çıkardığı çoğu hatta tüm modellerinde 3,5 mm jak girişi bulundurmamaktadır. Bunun Apple için temel sebebi ürettikleri cihazları istedikleri gibi ince tasarlayamamalarıdır. Hatta bazı Android cihazlara bakıldığında da 3,5 mm jak girişi yerine USB Type-C kulaklık girişi ve dönüştürücüsü olduğu görülmektedir.
Bu durumun sebeplerinden biri de yeni nesil telefonların ince bir tasarımının olmasının istenmesidir. Bir diğer sebebi ise 3,5 mm jak girişinin ortalama 60 yıllık bir teknolojinin ürünü olması gelmektedir. Bu sebeple istenilen ses kalitesi de USB Type-C ya da Apple’ın Lightning teknolojisi gibi daha gelişmiş olmamaktadır.
USB Type-C’nin Diğer Türlerden Farkı Nedir?
İnsanların en çok tanıdığı USB türü ise USB Type-A olmaktadır. Her ne kadar 1, 2 ve 3. nesil USB standartlarına bütün bu geçmiş yıllar ile geçsek de USB Type-A hiçbir zaman değişim göstermemiş ve her zaman ana bağlantı türü olarak kalmıştır.
USB Type-B ise daha nadir karşılaştığımız ve sadece belirli cihazlarda gördüğümüz bir bağlantı türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelde yazıcılarda görmeye alışık olduğumuz bu tür, USB 3.0 standardı için gerekli donanıma sahip olabilmesi için üst köşeleri eğik bir biçimde tasarlanmıştır. Android telefonlarda USB Type-C’nin yanı sıra gördüğümüz Micro USB türü de USB Type-B ailesinin farklı bir tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.
USB Type-C ise bu türlerden çok farklı bir tasarıma sahiptir. Ne USB Type-A ya da Type-B gibi kalın ne de Micro USB türleri gibi asimetrik bir yapıya sahiptir. USB Type-C, yeni USB 3.1’in sağladığı tüm güç ve hız avantajlarını da beraberinde getirmektedir. USB-C adaptörler ile birlikte eski USB çeşitleri de uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.