Günümüz bilgisayarları birçok işlemi hızlı ve yüksek performansta gerçekleştiriyor olsa da bu bilgisayarlar profesyoneller için yeterli gelmeyebilir. Bu durumda, Workstation (iş istasyonları) olarak adlandırılan ve ileri seviye donanıma sahip bilgisayarlar profesyonel kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.
Workstation’lar, ileri seviye işlemci, ECC Ram, SSD disk, yüksek performanslı ekran kartları ile birlikte yüksek performanslı ve uzun süre çalışabilecek güç kaynakları bulunduruyor. Sıradan bilgisayardan farklı ve uzun ömürlü çalışan iş istasyonu, kullanıcıya çok daha hızlı bir performans sunuyor.
Workstation (İş İstasyonları) Nedir?
Profesyonel iş yerleri için tasarlanmış ve en son özelliklere sahip mobil veya masaüstü bilgisayarlara verilen isimdir. İş istasyonları, sıradan bilgisayarlardan farklı olarak daha karmaşık ve daha profesyonel çalışmalar için kullanılır. Büyük veriler, karmaşık veri işlemleri, 3O modelleme yapan çalışanların kullanması için tasarlanmıştır.
Uzun süren sertifikasyon aşamalarından geçerek hazırlanan Workstation’lar uzun süre problemsiz bir şekilde çalışma olanağı sağlar. Yüksek veri hacmi ya da karmaşık programlar üzerinde sorunsuz bir biçimde çalışmamıza yardımcı olur.
Workstation’ları diğer bilgisayarlardan ayıran özellikler şunlardır:
Masaüstü iş istasyonlarında İntel Xeon işlemci kullanılır. Her birinde 8 çekirdek bulunan bu işlemcilerden iki tane takılabilen Workstationlar ise çok daha yüksek performans sağlar. Workstation’lara 8 taneye kadar ekran bağlanabilir. Özellikle çoklu ekranda çalışmak zorunda kaldığınız işler yapıyorsanız bu sistem işinizi oldukça kolaylaştıracaktır
İş istasyonlarında, mühendislik, tasarım, animasyon gibi yoğun grafik ve hesaplama işlemlerinin yapılabilmesine olanak sağlayan ekran kartları kullanılır. Ayrıca diğer PC sistemlerinden farklı olarak ECC bellekler kullanılır. Bu bellekler sayesinde sistemde kilitlenme ya da sistem çökmesi gibi sorunlar yaşanmaz.
Workstation Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bir iş istasyonu almadan önce ihtiyacınızın ne olduğuna karar vermeli ve ona göre iş istasyonu seçimi yapmalısınız. Mühendislik ve mimarlık programları ya da grafik işlemlerinin sıklıkla yapıldığı mimarlık programının kullanımına göre farklı iş istasyonları mevcuttur.
Workstationlar masaüstü ya da dizüstü olarak seçenekleri mevcuttur. Günümüzde mobil yani taşınabilir Workstationlar ön plana çıkmıştır. Kullanım alanınıza göre dizüstü ya da masaüstü Workstation tercihinizi yapabilirsiniz.
EEC RAM Nedir? Ne İşe Yarar?
EEC RAM (Error Correction Code) hata düzelten ram anlamını taşımaktadır. İş istasyonlarında tercih edilen bu RAM ile veri aktarımı oldukça hızlı bir şekilde ve hatasız olarak sağlanır. Veri aktarımı sırasında hata oluşmuş olsa dahi EEC RAM bu hatayı düzelterek iş istasyonlarının kilitlenmesini engeller. Özellikle yüksek verilerin aktarımı sırasında yoğun çalışma nedeniyle disklerde hata oluşabiliyor. EEC RAM, sorunu düzelterek aktarımını sorunsuz bir şekilde sürmesine olanak sağlıyor,
Mobil Workstation Nedir?
Mobil Workstation, taşınabilir ya da dizüstü iş istasyonlarına verilen addır. Günümüzde masaüstü iş istasyonlarının yerini çoğunlukla mobil Workstation almıştır. Genellikle mimar ve tasarımcılar tarafından tercih edilen mobil Workstation, data aktarımını hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Mobil Workstationlarda en çok bakılan özelliklerden biri de RS232 çıkışıdır. Data aktarımının en hızlı yolla yapılabilmesini sağlayan RS232 portu, birçok işlemin tek kablodan yapılmasına imkân sağlıyor.