Harddisk bir bilgisayar donanımı içerisinde bulunan verilerin toplanmış olduğu en buyuk ve önemli depolama alanlarıdır. Masa ustu bilgisayar ya da laptop üzerindeki işletim sisteminden yazılıma kadar ihtiyaç duyulan her turlu dosya, bilgi ve belge harddisk olarak isimlendirilmiş olan sabit disk üzerinde tutulur ve saklanır. Harddisk kullanıcılar tarafından özellikle üretici firmanın birincil bölümü adlandırılırken kullanmış olduğu ibare C işaretinden dolayı harddisk için C diski şeklinde bir tanımlamada yapılmaktadır. Bilgisayardan anlayan ya da anlamayan kime sorarsanız sorun C diski dediğiniz zaman kafasında az çok bir hafıza canlanmış olacaktır.
Harddiskler ebat olarak küçük olsalar da içerisinde çok büyük dosyalara sahi o olabilirler. Bugün gördüğümüz bilgisayar, laptop, akıllı telefon gibi bir çok cihazda kullanılmaktadır.
Harddisklerden bahsettiğimizde RAM’lerde kafanızı karıştırabilir. Çünkü onun görevi de hafızayla alakalıdır. Ancak her ikisini birbirinden ayıran en önemli özellik birisinin geçici hafıza diğerinin kalıcı olduğudur. RAM hafızasında bilgileri geçici olarak tutar ve geri çağırma işlemi sırasında bilgisayarın daha hızlı olmasını hedefler. Harddisk ise tam tersi hareket eder. İçerisinde çok büyük dosyaları saklayabilir ve bozulana kadar bu bilgilere her zaman ulaşabilirsiniz. Hatta işinin ehli olan kişiler harddisk bozuk olsa bile farklı program ve uygulamalar kullanarak bilgilerin tekrar alınmasını sağlayabilirler.
Harddisk Yapısı
Harddisk döner bir plaka şeklindedir. İçerisinde bulunan veriyi okuyabilmek veya yazabilmek için hareket etmek yani dönmek zorundadır. Veri organizasyonları track ismi verilmiş olan halka setler aracılığıyla yapılırken verinin yazılabilmesi ve okunabilmesi için bir sistem kurulmuştur.
Bir bilgisayar içerisinde birden fazla harddisk olabilir. Manyetik bir alanda bilgilerin kaydedilmesine yardımcı olan harddisk bilgisayar kapalı olsa bile üzerindeki verilere erişebilmesine izin verir. RAM’da ise sistem bu şekilde işlemez. Bilgisayarınızı kapattığınız anda tüm bilgiler yok olur.
Az önce dediğimiz gibi birincil harddisk C şeklinde tanımlanmıştır. Daha sonrasında takılacaklar ise D,E,F şeklinde devam eder. Ancak bazı bilgisayar kullanıcıları C diskini ikiye bölerek farklı bir kullanımda hedefler. Bu sistemlerin pahalı olması ise ikinci el satışlarını da gündeme getirmiştir. İnsanlar ellerindeki ihtiyaç fazlası ürünleri alıp satabilirler.