RAM (Random Access Memory), bilgisayarlar üzerinde bulunan bilgilerin geçici olarak saklanmış olduğu depolama alanıdır. Harddisklere benzer olsa da farklı özelliklere sahiptir. RAM’da toplanan veriler geçicidir ve bilgisayarı kapatınca silinir. Bilgisayar açıldığı zaman ise RAM yeniden devreye girer ve kullanılan önemli bilgiler yeniden RAM’ a toplanır. Bu işlem 0,1 milisaniyeden daha kısa sürede gerçekleştirilir. Dahili depolama birimlerinde ise işlem hızı 10 milisaniye civarındadır.
RAM, ekran kartı ve mikroişlemciler üzerinde de bulunurlar. Üzerinde çift taraflı yongalar vardır. Bu yongalar iki ve ikinin katları şeklindedir. Bunun için RAM kapasitesi her zaman ikinin katları olacak şekilde artar. RAM fiyatları model ve RAM’ın büyüklüğüne göre değişiklik gösterir.
RAM Neden Gereklidir?
RAM satın alınırken tercih bilgisayarın ne amaçla kullanıldığına göre değişir. Eğer amaç internette dolaşım ya da video gibi paylaşımlar sitelerinde dolanmaksa o zaman yüksek boyuttaki RAM’lere ihtiyaç yoktur. Ancak kapasitesi yüksek oyunlar, proje çizimleri ya da ağır programlar kullanıyorsa bu durumda daha büyük RAM’ler tercih edilmesi gerekir. Bilgisayar üzerindeki RAM’in yetersiz kaldığı durumlarda ise dahili depolamadan bir bölüm ayrılarak RAM şeklinde kullanılabilir. Bu bölüme sanal veya geçici bellek adı verilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi dahili depolama biriminin hızı RAM’ e göre daha düşük olduğundan dolayı bilgisayarın performansında düşme yaşanır. Bu da işinizin daha yavaş devam etmesine neden olur. Bunun için yeni bir bilgisayar alınacaksa işin durumuna ya da daha sonra ihtiyacınız olabileceği düşünülerek RAM tercihi yapmak mantıklı olur.
32 Bit ve 64 Bit Farkı Nedir?
RAM alınırken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de 32 Bit mi yoksa 64 Bit mi? olması gerektiğidir. Çünkü bilgisayarın merkezi işlem biriminin verileri işleme biçimleri ile şekillenmektedir. 32 Bit işlemci 4 GB’a kadar RAM kullanırken 64 Bit’ler daha fazla depolama alanına sahiptir. 32 Bit kullanan bir işlemci sistem yazılımları için 2 GB ayırır. Kalan 2GB ise kendi içindir. 64 Bit’te ise böyle bir durum söz konusu değildir.