Makalemizde SSD satın almak isteyen ancak satın aldığım zaman ne şekilde kullanmam gerekiyor ve ne amaçlı kullanmalıyım gibi soruların yanıtlarını merak edenler için bilgilendirme yapalım istedik. SSD’lerin taşınabilir olması hayatımızı kolaylaştırıyor. Eskiden sabit sürücülerde saklamaya alıştığımız bilgilerimizi artık küçücük bir cihazla cebimizde taşıyabilir olduk. Taşıdığımız şeyin önemine göre bizi etkileyecek olan bu donanım parçası geriye baktığımız zaman hayatımıza hızlı girdiğini söylemekte mümkün.
Klasikleşmiş olan depolama yani sabit disklerin mantığından daha farklı hareket eden bu sistemler sayesinde teknolojinin de artık ne kadar çok gelişmiş ve bundan sonrada nerelere gidebileceğini de görebiliyor ve tahmin edebiliyoruz. Yani eskiden olduğu gibi CD’lere bağlı olmak zorunda değiliz. CD’lerin en önemli özelliği daha küçük boyutlara sahip olması ve daha sonrasında saklamak gerektiğinde dikkat edilmesi gerektiğidir. Özellikle sürekli olarak veri alışverişlerinde ve transferlerime kullanılan bu CD’ler bize ciddi külfetler oluşturabiliyor. CD’ler genellikle tek kullanımlık oluyor. Yazdırdığınız bir verinin üzerine yeniden yazdırmak bir takım sıkıntılara neden olduğu gibi imkansızda olabiliyor. Dolayısıyla bugün kullandığımız SDD’lerimizi gördüğümüzde aslında CD’lere iyi tahammül ettiğimizi de görebiliyoruz.
SSD ve CD Kullanımı
SSD’lerin özelliklerinden birisi de CD’ler gibi dönerek okutulmamasıdır. Bilgisayarınıza tabletinize ve akıllı cihazlarınıza bağlayabileceğiniz SSD’lerinizi nerede olursanız olun rahatlıkla okutabiliyorsunuz. Günümüz şartlarında üretilen laptoplara baktığımızda ise onların artık CD’li olarak üretilmemiş olduğunu görebiliyorsunuz. Dolayısıyla taşınabilir olan bu hafızalar nedeniyle artık laptoplarda daha ince ve hafif olarak üretilebiliyorlar.
Eski tip disklere baktığımızda sıkıntıların büyük olduğunu görebiliyoruz. Pek çok parçanın dahil olarak okumanın gerçekleştirildiğini düşünürseniz burada titreşimler ve soğuk sıcak farkının bu cihazları çalıştırmadığını görebilirsiniz. Yani o diskler tamamen dış ortama entegre gibi çalışabiliyorlardır. İşin diğer bir tarafında da okuyucu bölümü vardı. Okuyucu ne kadar hızlı dönebilirse diskin okunabilmesi de o kadar hızlı oluyordu. Dolayısıyla ister istemez daha hızı, daha guçlu bir bilgisayara ihtiyacınız olabileceği gibi daha kaliteli diske sahip olmanız gerekiyordu.
Hafıza alanına baktığımız zaman ise SDD’lerin çok geniş bir toplama alanının olduğudur. Toplama ve depolama alanı ne kadar büyük olursa olsun bu onun çalışma hızını da etkilemiyor.